Vigga

Lokalavisa Vigga startet opp i 1987. Dette har vi markert i år, med åpen dag og bursdagsfeiring, og med stor jubileumsutgave i forbindelse med overgangen til malstyring. Vigga startet som et samarbeid mellom Studio A og kommunene Lesja og Dovre. Avisa startet som en gratisavis som ble sendt ut til husstandene. Lenge var Vigga et kommunalt informasjonsorgan. I 2006 kjøpte Fjuken Vigga, og vi ble så en del av Polaris-familien. Vigga.no ble opprettet tidlig, men det har ikke vært jobbet spesielt med nettsiden før i 2012. Nå jobber vi aktivt med nettsiden sammen med hovedproduktet vårt, den ukentlige avisa. Vi dekker stort og smått for våre lesere lokalt, og abonnenter ellers i verden som har tilhørighet til Lesja og Dovre

 Fakta
Samlet opplag 2059
Utgiversted Dombås
Ansvarlig redaktør Astrid Kvam Helset (34)
Lesja og Dovre
Kommer ut Torsdager
Daglige lesere totalt
Daglige brukere på nett
Daglige brukere på mobil
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 1338
 • Redaksjonelle årsverk
 • 3
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 48
 • Antall kommentarer
 • 0
 • Antall innlegg på nett
 • 0
 • Refuserte innlegg på nett
 • 0
 • Antall leserinnlegg
 • 85

  Redaktørens gjennomgang

  Store endringer

  Det har vært store endringer i Vigga AS dette året. Forhenværende redaktør og daglig leder Maria Kampesæter Kleiven sa opp i januar 2017. Astrid Kvam Helset overtok denne stillingen 15. juni, etter å ha vært ansatt som journalist i Vigga siden 2008. Selgeren valgte å ta sluttpakke gjennom PM 2020, da det ble nedbemannet med 0.8 årsverk. Deskmedarbeideren gikk over i denne stillingen, men valgte også å slutte. Det samme gjorde en journalist. Dette førte til at det i løpet av kort tid ble ny redaktør, to nye journalister og ny selger i Vigga. Det har vært både spennende å utfordrende med så store utskiftinger over kort tid.

  Legg til i min rapport

  Mål og prioriteringer

  Vi har som mål at Vigga skal være en nær og aktuell lokalavis, som kommer med gode og egne saker. Det er fortsatt papiravisa som kommer hver torsdag, som er vårt hovedprodukt. Det er her hovedgrunnlaget for inntekter ligger, og det er papiravisa som tar mesteparten av våre ressurser. I april kom vår første avis etter å ha gått over til malstyring gjennom NC. Vi har fått tilbakemelding fra leserne om at ”det nå ser mer ut som ei vanlig avis, men at det er litt kjedeligere”. Overgangen har gått greit, det er alltid noe å lære, men journalistene jobber godt med å sette opp egne saker. 

  I oktober fikk vi endelig på plass plussløsningen på nettsidene våre. Vi er til tider gode på nett, andre ganger er vi godt under middels. Vi jobber stadig med å få gode rutiner på oppdatering, og å tenke mer på nettpublisering. Vi har en utfordring med jevn publisering, og gode saker. Det er en utfordring å produsere nok saker til å dekke hele uken, og spesielt ferier. Vi er en såpass liten stab, og det er ikke greit å få året til å gå opp alltid. Vi har fått få negative kommentarer på at mange av sakene våre nå ligger bak betalingsmur, og ser god økning i antall abonnenter etter at dette kom på plass. Det som har vært utfordrende er at mange eksisterende abonnenter sliter med å få opprettet en bruker-id. En god digital strategi er ett av målene for det kommende året. 

  Selv med begrensede ressurser føler vi at vi er en aktiv lokalavis, som har god kontakt med leserne våre. Vi føler at vi oppfyller «å være talerør for - og kritisk medspiller til - en positiv utvikling lokalt og regionalt» i stor grad, men har alltids forbedringspotensial. Vi følger det politiske livet tett i begge kommuner. Vi bestreber å også skrive de kritiske sakene, og ikke bare være ”koseavis”. Mange reagerer positivt på at vi setter fokus på viktige saker, andre mener det er negativt siden Vigga nærmest er en del av familien.

  Legg til i min rapport

  Topp 10

  Legg til i min rapport

  Vigga i samfunnet

  Det er lite vekst i næringslivet i vårt dekningsområde, noe vi merker både redaksjonelt og på annonsesiden. Vi merker at om det er positivt eller negativt, så er dette saker leserne våre liker. Vi hadde før jul flere store saker om nye bedrifter, som klatreparken på Bjorli, klesbutikken Stjernedryss på Dombås og satsningen på flisproduksjon i Lesja. Vi har også satt fokus på utviklingen i Dombås sentrum, og tomme butikklokaler her. 

  Leserne våre er flinke til å komme med gamle bilder og andre leserbidrag. Det det har blitt mindre av er debattinnlegg. Grunnen til dette er at det ikke blir sendt inn så mange innlegg som har relevans lokalt, og vi ikke ser noen grunn til å publisere innlegg som fyllstoff. 

  Store, gode reportasjesaker på papir er vi gode på. Dette er saker som rører, og som vi har fått tilbakemeldinger av alle slag på. Vi har satt søkelys på flere tragiske hendelser som skjedde for 30 og 60 år siden; Lesja-saken, Lesjaskog-barna og luftambulansestyrten på Fokstugu. Vi har også hatt mange gode portrettintervju, med lokale ansikter. Dette er slikt som blir lest! En sak om tradisjoner rundt dødsfall ble det fattet interesse for, også langt utenfor vårt dekningsområde. 

  Vi er heldige og har to utøvere i verdenstoppen innen freeski og snowboard. Disse følger vi tett. Vi har også mange unge og lovende skiskyttere, og frisk satsing innen fotball. Her har saken om bygging av fotballhall på Dombås vært en gjenganger i løpet av året. Det er en utfordring å få gode bilder av de flinke utøverne våre, da de stort sett er i aksjon på ”bortebane”. 

  NRKs sommertog fikk både unge og gamle ut langs sporet i begge kommuner. Det var også et stort arrangement på Dombås i forbindelse med Sommeråpent-sendingen. Dette dekte vi bredt, og fikk også med oss leserne på.

  I desember gjentok vi suksessen med julehilsener til personer nominert av leserne. Det var som de tidligere årene åpne rammer for å foreslå kandidater, og vi fikk inn utrolig mange flotte bidrag. Poenget var å gjøre stas på noen som gjør en ekstra innsats i hverdagen, foreninger eller jobben. Dette er saker som har solgt mange abonnement på nett.

  Konkurransen er uendret, med regionavisa GD og nasjonale medier som hovedkonkurrenter. Vi merker at Facebook er en større konkurrent på nett, der det stadig legges ut bilder fra arrangement og hendelser. Vi har et godt samarbeid med flere aviser rundt oss, dette er til både inspirasjon og hjelp.

  Etikk

  Vi ble ikke meldt inn til PFU. Vi har hatt flere etiske diskusjoner rundt større og små saker

   

  Astrid Kvam Helset

  Ansvarlig redaktør

  Vigga

  Legg til i min rapport