Sunnmørsposten

Sunnmørsposten er ei partipolitisk uavhengig og sosialliberal avis, som kjemper for åpenhet og ytringsfrihet, og et samfunn hvor alle mennesker er like verdifulle. Avisa fylte 135 år november 2017, og vi gleder oss over økende oppslutning. For første gang på ti år kan vi feire opplagsvekst, og vi kan bruke alle våre krefter på å lage godt innhold. Sunnmørsposten har rundt 100.000 daglige lesere, fordelt på papir, nett og mobil.

 





Fakta
Samlet opplag 24419
Utgiversted Ålesund
Ansvarlig redaktør Hanna Relling Berg (59)
25 kommuner på Nordvestlandet
Kommer ut Alle dager minus søndag
Daglige lesere totalt
88800
Daglige brukere på nett
49500
Daglige brukere på mobil
35700
Fordeling lesere
  • Antall sider produsert
  • 12691
  • Redaksjonelle årsverk
  • 39
  • Fordeling stoff/annonser
  • Antall lederartikler
  • 302
  • Antall kommentarer
  • 290
  • Antall innlegg på nett
  • 0
  • Refuserte innlegg på nett
  • 0
  • Antall leserinnlegg
  • 2200

    Samfunnsoppdrag

    Oppdraget vårt er å lage god, grundig journalistikk som lokalsamfunnet har bruk for, og det er viktigere enn noen gang. Debatten om falske nyheter har skapt forståelse for at vi trenger informasjon vi kan stole på, og vi trenger journalistikk som er basert på streng presseetikk. Med denne rapporten åpner vi dørene, og forteller om saker vi har prioritert i året vi har lagt bak oss.

    Det er mest moro å fortelle om det som går bra, og det har skjedd mye positivt i vårt område siste året. Det er nok å nevne Karsten Warholm og Sigrid Solbakk Raabe, to unge personer fra Sunnmøre, som på hver sine felt har tatt verden med storm. Karsten Warholm tok VM-gull på 400 meter hekk i London 2017, som den første norske mannlige verdensmester i baneløp, mens Sigrid Solbakk Raabes musikk er blitt kåret til «Sound of 2018» av BBC. Med en imponerende kombinasjon av dyktighet og ydmykhet, er de begge flotte representanter for den landsdelen de kommer fra. Sigrid fikk Sunnmørspostens kulturpris i 2017, mens Karsten ble idrettsprisvinner i 2016. Vi ønsker at våre lesere skal være stolte av å høre til på Sunnmøre og Nordvestlandet, og avisa har ei viktig rolle med å skape tilhørighet og identitet. Derfor deler vi hvert år ut priser til personer med tilknytning til vår region som har gjort en ekstra positiv innsats.

    Årets hederspris gikk til Ragnar og Jenny Hermine Ulstein som gjennom et langt liv har dokumentert innsatsen til de som deltok i motstandsarbeidet under krigen. Mange betalte en ufattelig høy pris for vår fred og frihet, og det trenger vi stadig å bli minnet om.

    Ambisjonen vår er å bidra til et bedre samfunn, og da må vi både framheve det positive og belyse det som er kritikkverdig.
    Våren 2017 la kommunerevisjonen fram tre brev som avdekket ulovlige innkjøp/anskaffelser, svært høy overtidsbruk og dårlig økonomistyring i Bingsa Næring i Ålesund kommune. Sunnmørsposten gjorde egne undersøkelser, og avslørte at ett av selskapene som tjente millioner i Bingsa uten kontrakt, også hadde gjort arbeid hjemme hos sjefen for Bingsa. To plastbåter var angivelig oppgjøret, men disse var ikke hentet. Rådmannen ba  politiet etterforske Bingsa-sjefen for korrupsjon, og nylig ble saka henlagt på grunn av bevisets stilling.

    Forholdene ved Bingsa har ført til mange artikler både på nett og papir, og det er et grundig og samvittighetsfullt journalistisk arbeid som ligger bak. Vi har forståelse for at medieomtale kan være ubehagelig for dem som får et kritisk søkelys rettet mot seg, og har derfor lagt klare begrensninger på bildebruk av personene. Vi ville ikke ha gjort jobben vår, hvis vi unnlot å omtale  kritikkverdige forhold i kommunen.

    Sunnmørsposten ble klaga inn til Pressens Faglige Utvalg for dekningen, og ble frifunnet. Bingsa-saka har ført til nødvendig opprydding. Blant annet har bystyret vedtatt en ordning som skal gjøre det lettere å varsle om «korrupsjon, misligheter, brudd på etiske retningslinjer og andre lovbrudd.»

    Denne saka er et godt eksempel på hvor viktig det er for et lokalsamfunn å ha ei kritisk, undersøkende presse: Ålesund kommune og Var-avdelingen ble utsatt for kritikk for manglende rutiner angående offentlige anskaffelser allerede i revisjonsrapporten for 2011. Den rapporten ble knapt omtalt, og forholdene ved Bingsa ble ikke «flombelyst» slik som i 2017. Derfor tenker jeg på at hvis vi i Sunnmørsposten hadde gjort en like grundig jobb i 2011 som i 2017, så kunne den helt nødvendige oppryddinga skjedd allerede for seks år siden.

    «Bingsa-saka er en viktig påminnelse om at kommunene må være nøyere, også med mindre anskaffelser», sier Tor Dølvik i Transparency International Norge. Den påminnelsen er det flere enn Ålesund kommune som trenger.

    Artikler om Bingsa-saka:

    Dette har skjedd i saken om Bingsa Næring

    TEMA: BINGSA

    Stortingsvalget 2017

    Hvilke saker er viktige for våre lesere? Hvordan kan vi skape innsikt og engasjement, slik at folk bruker stemmeretten sin? Det var utgangspunkt for idédugnaden i sommer hvor vi planla valgdekninga. I tillegg til å lage nyhetssaker og reportasjer til nett og papir, tok vi i bruk den digitale valgtjenesten «Kan du svare» hvor leserne kunne stille spørsmål direkte til sine lokale kandidater. Vi laget også en liten animasjon for å illustrere en aktuell problemstilling; hvordan skal en familie i ei utkantbygd, som ønsker å reise miljøvennlig, klare seg uten kollektivtilbud? Deretter ble politikerne utfordret til å svare. 

    Selve valgnatta arrangerte vi valgvake på et hotell i Ålesund, sammen med NRK Møre og Romsdal og de to andre dagsavisene i fylket. Vi etablerte direkteblogg på smp.no tidlig på formiddagen, der vi informerte leserne våre fortløpende og svarte på spørsmål.

    Les alt om Stortingsvalget 2017 i Sunnmørsposten

    LilleStortinget

    For andre år på rad samarbeidet Sunnmørsposten med Fagerlia videregående skole om rollespillet «LilleStortinget». Elevene lærer om politikk i praksis ved å etablere sitt eget storting og regjering. Det ble gjennomført komitémøter, spørretime, trontaledebatt, plenumsdebatt og voteringer. Alt blir sendt direkte på smp.no.

    Her er noen andre saker som har preget nyhetsåret 2017:

    Dødsulykka ved Tyskholmen

    To menn kom seg i land på en holme og ble reddet, mens en 47 åring fra Ålesund omkom i båtulykka ved Tyskholmen natt til søndag 22. oktober. Ulykka skjedde trolig mellom midnatt og kl. 00.30. Redningsaksjonen ble først satt i gang rundt åtte timer seinere, etter at politiet fikk melding om en båt som gikk i ring, og deretter om personer som ropte om hjelp fra holmen. Dette til tross for at politiet rundt 00.30 mottok en nødmelding om en mulig båtulykke. Politiet mottok massiv kritikk, og har innrømmet at de burde ha aksjonert. Spesialenheten for politisaker satte på eget initiativ i gang undersøkelser av politiet.

    Åpnet for innsyn

    I juli/august 2017 skrev Sunnmørsposten om Sunniva Sanden på 20 år fra Sula som brått og uventet døde av blodpropp. Fylkesmannen og Statens helsetilsyn hadde lagt vekk saka mot Sula legekontor. Så fikk familien åpnet telefonen til Sunniva og gjorde funn som ikke stemte med legekontorets uttalelser. Til tross for samtykke fra pårørende fikk ikke Sunnmørsposten innsyn i saksdokumentene hos Statens helsetilsyn. Avisa førte klagesaken videre og vant fram slik at pressen i senere tilfeller kan undersøke saker hos helsevesenet. Det tungtveiende argumentet for innsyn var avdødes antatte interesse for opphevelse av taushetsplikt, eller når ingen berettiget interesse tilsier at de pårørende ikke skal få innsyn i opplysningene. Videre ble det lagt vekt på samfunnets interesser.

    Leder: Mangelfull journalføring kan være livsfarlig

    Sjukehusstruktur

    Hvordan blir sjukehusstrukturen i Møre og Romsdal? Hvordan skal oppgavene fordeles? Det har pågått mye viktig utviklingsarbeid siste året. Å sikre et godt helsetilbud til alle innbyggere er svært viktig. Derfor prioriterer vi å følge tett alle utredninger og planer for framtidig sjukehusdrift.

    Slutt for Farstad Shipping

    2017 ble et katastrofeår for offshorenæringa, og et punktum for det 60 år gamle familieeide Farstad Shipping. Gjelda var på nesten 12 milliarder kroner ved inngangen av året og Farstad hadde inngått avtale om at Siem Shipping skulle overta 50,1 prosent av rederiet. Men avtalen strandet under forhandlingene med obligasjonseierne, bankene og Giek. Kreditorene ga Farstad Shipping et lite pusterom. Kort tid etter ble det klart at Farstad ville samarbeid med Røkke-kontrollerte Aker og John Fredriksen kontrollerte Heme. – En vemodig dag, sa Sverre A. Farstad da generalforsamlinga 3. mars sa ja til å fusjonere med Røkke-kontrollerte Solstad Offshore og Fredriksen-kontrollerte Deep Sea Supply. Solstad Farstad ble Norges største rederi med 154 båter. Sverre Andreas Farstad satt igjen med en eierandel på 1,5 prosent.

    Ny drift for Kleven

    Mot slutten av sommeren ble det klart at Kleven-verftene var havnet i en så vanskelig økonomisk situasjon, at det truet framtida for skipsbyggerne i Ulstein. Flere år med underskudd og tapskontrakter gjorde at det mer enn hundre år gamle verftskonsernet sto i fare for å gå konkurs, om de ikke fikk inn mer kapital. De ansatte og Kleven-familien hadde gått inn med penger, men det var ikke nok. 8. september kom pressemeldingen om at Hurtigrutens eiere, blant dem forretningsmannen Petter Stordalen, og den lokale rederen Åge Remøy kom inn på eiersiden sammen med blant andre tyske Lürssen. Kleven-familien ble sittende igjen med små aksjeposter, men sikret videre drift – og nye store kontrakter utover høsten. 

    Ukjente bonusmillioner 

    Sunnmørspostens avsløringer i 2016 om bruk av bonusmillioner og hemmelighold i Helse Midt rullet videre i 2017. Journalistene ga ikke opp å få innsyn i papirene og i mars 2017, etter en intens gravejobb, publiserte vi saka der vi kunne vise hvordan hver eneste krone av de 38,6 millioner bonuskronene ble brukt.

    Kjærlighetshistoria som førte til samboergaranti

    I februar ble Marie (91) og Einar Ertresvåg (93) i Ålesund tvunget til å leve på hvert sitt sted, etter 62 års ekteskap.  Begge hadde behov for omsorgstjenester, men på ulikt nivå. Mens Marie fikk plass på Hatlane sjukeheim, fikk Einar et tilbud ved Volsdalen bokollektiv. Ekteparet sto fram i avisa og fortalde at deres store drøm var å få tilbringe den siste tiden sammen. Saken ble omtalt både på nyhet-, kommentar- og lederplass, og mange engasjerte seg.  Med litt fleksibilitet fant kommunen en god løsning for ekteparet, og ikke nok med det; Ålesund kommune innførte samboergaranti som sikrer at alle ektepar, hvor begge har behov for omsorgstjenester, skal få anledning til å bo sammen når de ønsker det.  

    Ukjente brev

    Motstandsmannen Harald Ratvik fra Ålesund var en av 11 som ble drept i tyskernes aksjon mot fiskebåten «Brattvåg». Den 12 mann, Jan Baalsrud kom seg unna, og like etter krigen skrev han hjertevarme brev til Haralds familie i Ålesund. Først i desember 2017 kunne Sunnmørsposten offentliggjøre de inntil da ukjente brevene.

    Slinningsbålet

    I samarbeid med Bypatrioten, gjennomførte Sunnmørsposten direktesending fra tenninga av Slinningsbålet i Ålesund, Mannskoret Dovre sang i fjøresteinene, Herman Ekeberg hadde urframføring av en splitter ny bålhyllest, og vi hadde historiske tilbakeblikk med Harald Grytten og Roger Engvik i studio. Bålsjefer av ulik årgang fortalte om arbeidet med å bygge bålet, som de siste åra har vært med på å sette Ålesund på kartet. 

    Se sendinga her.

    Direktesendinger

    2017 var året da vi for alvor begynte å direktesende (strømme) lokal idrett. Vi inngikk avtale om å sende alle Hødds kamper i 2. divisjon direkte, og har også valgt oss ut lokale fotballkamper i lavere divisjoner – helt ned i 6. divisjon. Alle kampene er tilgjengelig for våre abonnenter, og responsen har vært overveldende positiv. I samarbeid med mediehuset iTromsø kunne vi sende direkte fra de avgjørende kampene til opprykk i andredivisjon håndball damer, hvor vårt lag var Bergsøy fra Herøy. Det var stor jubel da Bergsøy seiret!

    Sunnmørsposten sendte også direkte fra den storslåtte forestillinga til Ålesund ballettskole og Ålesund symfoniorkester: Tornerose. Disse direktesendingene gir oss helt nye muligheter til å formidle lokal kultur og idrett, som vi vil utforske videre.

    Legg til i min rapport

    Kjønnsutvikling i spaltene

    Sunnmørsposten har en målsetting om å speile samfunnet på en best mulig måte, og det betyr at vi etterstreber en mest mulig lik kjønnsfordeling i spaltene. I 2017 ble det gjennomført en undersøkelse av hvor mange menn og kvinner som var avbildet på førstesidene til Sunnmørsposten i åra 2011, 2014 og 2017. Undersøkelsen ble gjennomført av åttendeklassingene Marie Gjertinsen Seljebø og Maria Graff Halkjelsvik fra Kolvikbakken ungdomsskole som del av et julekalenderprosjekt på skolen. Undersøkelsen viste følgende:

    • 2011: Kvinner 34 prosent. Menn 66 prosent.
    • 2014: Kvinner 35 prosent. Menn 65 prosent.
    • 2017: Kvinner 37 prosent. Menn 63 prosent.

    Vi kan notere oss en svak positiv utvikling mot likere kjønnsfordeling når det gjelder personer som er avbildet på førstesida, men må samtidig slå fast at dette ikke er bra nok. Her har vi fortsatt mye å jobbe med.

    Legg til i min rapport

    Digital utvikling i Sunnmørsposten i 2017

    Vi har jobbet på baksiden av allerede eksisterende tjenester og forbedret de, og jobbet med prosjekter som ser dagens lys i 2018.

    Ved inngangen av året fikk Sunnmørsposten støtte fra Forskningsrådet med VRI-midler til å gjennomføre et VR-prosjekt. Målet med prosjektet er å se hvordan en mellomstor redaksjon som Sunnmørsposten kan ta i bruk 360-bilder/video og hvordan historier kan fortelles i dette formatet. Det er tidlig barndom i den virtuelle verden med tanke på brukerne, men det er en teknologi som kommer til å bli en del av lesernes liv i framtida. Derfor vil vi bruke tid allerede nå på og utforske fortellerteknikker og forberede oss på det som kommer.

    Resultatet kan du se her. Bli med inn i Ålesund Fengsel, opp i Loen Skylift, på scenen til Putti Plutti Pott eller inn i en animert vikingverden. VR-prosjektet er et samarbeid mellom Sunnmørsposten, Høgskulen i Volda og Teknisk Ukeblad.

    I februar avsluttet vi DuettStafett – en sangkonkurranse på nett for folk i vårt distrikt. Gjennom åtte runder ble 10 finalister plukket ut, og vinneren kåret under en forrykende konsert på Terminalen i Ålesund. Konkurransen var en publikumsvinner med over 200.000 treff på sakene og videoene og nesten fullsatt Terminalen. Vinneren av konkurransen fikk en dag i studio på Ocean Sound Recordings, og i løpet av 2018 får vi høre resultatet derfra. Se livesending fra konkurransen her.

    Ved årsskiftet 16/17 var Sunnmørsposten representert i juryen i en konkurranse på Innovasjonsfestivalen i Ålesund. Konkurransen gikk ut på å pitsje den beste og mest innovative ideen innenfor kreative næringer, og premiene kunne hjelpe gründerne i gang med sine prosjekter. Som en del av hovedpremien vant animasjonsfirmaet Aninaut Studios kontorplass hos Sunnmørsposten i ett år. Det har resultert i samarbeidsprosjektet “Spøkelsesgarnet”, en animasjonsfilm i tre deler rettet mot barn, om forurensing i havet. Episodene kan sees her.

    Vi visualiserte også et spørsmål til politikerne i forbindelse med valgkampen, ved å bruke animasjon – og utfordret dem til å svare via tjenesten «Kan du love».

    Nærhet til leserne er svært viktig for oss, og det mest lokale og publikumsnære stoffet vi har er gratulasjoner og annet personaliastoff. Derfor jobbet vi intenst hele året med å få på plass en selvbetjent løsning på nett som gjør det enkelt for leseren å sende hilsen. Det har vi lyktes med, og på tampen av året lanserte vi tjenesten Folk. Den er utviklet av selskapet Innocode i samarbeid med mange aviser i Polaris. Se tjenesten her.

    Legg til i min rapport

    Mest lest

     Mest lest 2017, totalt

    1. 18-åring i Herøy savna sidan julaftan
    2. Mann omkom i fjellet
    3. Savnet gutt funnet i live
    4. Sakna 18-åring funnen død
    5. Lettare (!) skadd etter at bilen blei delt i to
    6. Direktesending fra Slinningsbålet
    7. En person omkom i båtulykke
    8. Tok ned bommen med to bilar utpå ferjelemmen
    9. Ras skapte bølge inn mot Geiranger
    10. Drukningsulykke på Stavset

    Denne lista viser at det er behov for informasjon når tragedien rammer. Årets  mest leste sak ble publisert julaften og handlet om en ungdom som var savnet, og senere ble funnet død. Vår jobb er å formidle nyheter på en nøkternt og saklig måte.  

    På den positive sida noterer vi at direktesendinga fra Slinningsbålet hadde mange seere. Sendinga var et samarbeid med Bypatrioten,  og inneholdt  både korsang, underholdning,  intervjuer og selvsagt båltenning. Det viser seg at båltradisjonene i Ålesund skaper interesse langt utenfor kommunens grenser.

    Mest lest 2017  Pluss-saker 

    1. Følg Veslemannen millimeter for millimeter
    2. Test deg selv - Klarer du bilteorien?
    3. Følg AaFK – Shandong fra klokka 17
    4. Reduserer matsvinn med ny app
    5. Bekrefter konflikt mellom AaFK og Fredriksen
    6. Folkemøte AaFK
    7. - Vi høyrde eit kraftig smell og eg ringde politiet
    8. Snur havarert tråler i Hundeidvik
    9. - Ble lagt i håndjern og fikk knær i ryggen - uten grunn
    10. Vi fulgte Kristiansund - AaFK direkte

    Over 225.000 besøk per uke  

    Det var færre innom smp.no i 2017 sammenlignet med året før, om vi kikker på antall enheter («unike brukere»). I 2017 hadde vi i snitt et besøk på 225.112 per uke, året før var tallet 246.207, det innebærer en nedgang på 8,6 prosent. (Tallene er hentet fra Cxense.)

     Økt pluss-lesing

    En årsak til nedgangen på unike brukere er nok at vi har økt plussandelen.  I gjennomsnitt har 35 prosent av sakene vært betalsaker.. (Se graf.)

    Plusslesingen økte betydelig gjennom 2017. Ser vi totaltallene i 2017 sammenlignet med 2016 så ser vi at antall enheter på pluss-sakene ble mer enn doblet, mens antall sidevisninger på plussakene ble omtrent firedoblet. I 2017 hadde vi i snitt 21.888 enheter innom plussakene våre, de hadde i snitt 115.893 sidevisninger i uka. (Siste uke i 2017 er holdt utenfor da vi åpnet en rekke pluss-saker i jula som «ødelegger» statistikken.)

    Følgende grafer viser utviklingen gjennom 2017. Både når det gjelder antall enheter og sidevisninger er trenden veldig positiv:

    Økt mobilandel

    Ikke overraskende så fortsetter mobilveksten. Ifølge TNS Scores så var 50 prosent av registrerte enheter en mobiltelefon, resten var desktop eller nettbrett. I 2016 var samme tallet 48 prosent. Naturlig nok så toppet mobilbruken seg i feriene, høyest var det i uke 52 da 59 prosent av registrerte enheter var en mobiltelefon.

    Opplagsvekst i 2017

    Vi gleder oss over at Sunnmørsposten har opplagsvekst i 2017, og det er de digitale abonnementene som øker. Den positive utviklingen fortsetter i 2018. 

    Mest sette videoer

    1. Direktesending frå tenning av Slinningsbålet (3,5 timer) 35.959
    2. Direktekamera: Slinningsbålet 34.564
    3. Steinskred i Geiranger 26.780
    4. Nytt ras i Geirangerfjorden 25.797
    5. Barstadvik: Livsfarlig forbikjøring 14.026
    6. Her danser Silje med Bryan Adams – 13.998
    7. Bli med gondolen ut for stupet 13.252
    8. Vågal forbikjøring 12.712
    9. Her går ferja i kaia 9.679
    10. AaFK – Molde - 8.829 (pluss)
    Legg til i min rapport

    SmpProduksjon

    Prosjektet «Samordnet produksjon» ble avsluttet våren 2017. Målet med prosjektet var å legge alle avisene i Polaris Media Nord-Norge og Nordvestlandet samt Trønder-Avisa, inn i samme database, med lik design og et felles sett av geometrier og maler. Unntaket var Vestlandsnytt som ble inkludert i prosjektet første uka i 2018, og dermed er 25 aviser i Polarisland samla i felles database. Dette gir store produksjonsmessige fordeler, og har effektivisert drifta.

    De tre grafikerne i Sunnmørsposten, som utgjør SmpProduksjon, har ansvar for sluttproduksjonen av Sunnmørsposten og de seks datteravisene; Sunnmøringen, Vikebladet, Møre-Nytt, Vestlandsnytt, Fjordingen og Fjordenes Tidende. Til sammen 19 utgivelser pr. uke.

    Legg til i min rapport

    Sunnmørsposten Forlag

    I tillegg til produksjonen av avisene hadde SmpProduksjon også ansvar for design og førtrykk av boka «Amanda – journalist og pioner» som ble gitt ut på Sunnmørsposten Forlag i 2017. Boka, som er skrevet av historiker Aud Farstad, fortalte historien om Amanda Cecilie Olsen (Aco) som begynte i Sunnmørsposten i 1918. Helt fram til hun døde i 1967, 80 år gammel, reiste Aco rundt og laget reportasjer om mennesker på Sunnmøre og Nordvestlandet. Boka ble gitt ut i forbindelse med at Sunnmørsposten fylte 135 år i november 2017, og viser verdien av lokal journalistikk – også i et historisk perspektiv.

    Legg til i min rapport

    Kompetanseutvikling 2017

    En journalist var på todagers IJ-kurs om datavisualisering.

    To journalister var i Oslo på kurs om korrupsjon i kommunene (1 dag)

    Seks journalister var på halvdagskurs om Sunnmøre tingrett.

    En journalist gjennomførte kurset Video med mobil.

    To medarbeidere fra SmpLab deltok på Noda i Odense og NXT Media-konferansen i Trondheim

    Legg til i min rapport

    Etikk

    Sunnmørsposten ble klaga inn til PFU i to saker i 2017. Begge sakene førte til frifinnelse.

    Et viktig punkt i Vær varsom-plakaten, er at all reportasje skal være preget av saklighet og omtanke. Jeg vil utdype hvilke vurderinger vi gjorde i forbindelse med Bingsa-saka når det gjelder dette punktet: 

    I startfasen var det helt naturlig å bruke både navn og bilde av teamleder og virksomhetsleder ved Bingsa. Som ansvarlige for virksomheten på Bingsa Næring, hadde de svært viktige roller i saka, og var derfor naturlig kilder når vi skulle hente inn opplysninger.

    Ettersom saka utviklet seg, ble det bestemt at vi som hovedregel ikke skulle bruke bilde av de involverte.  Vi kunne ikke la være å omtale personene, men vi la vekt på at eksponeringen skulle være så skånsom som mulig: Vi har hovedsakelig brukt illustrasjonsbilder fra avfallsanlegget, selv om bilder av personene kunne gitt langt bedre oppslag visuelt.

     Vi har etter grundige redaksjonelle vurderinger prioritert titler som «virksomhetsleder» og «teamleder», og ikke navn. Vi har forsøkt å minimere bruken av navn i titler og ingress. Når det likevel er blitt brukt i teksten, er det fordi det har vært nødvendig å bruke navn for å skille roller og ikke kaste mistanke i feil retning. All identifisering har vært begrunnet i et berettiget informasjonsbehov. Det viktigste har vært å få få belyst saken på en nøktern og saklig måte.

    Legg til i min rapport

    Priser og utmerkelser

    Priser Sunnmørsposten har delt ut

    Sunnmørspostens Idrettspris: Martin Helseth

    Sunnmørspostens Kulturpris: Sigrid Solbakk Raabe

    Sunnmørspostens Hederspris: Ragnar og Jenny Hermine Ulstein

    Les: Heidra for kampen for demokratiet

    Prisen Årets Nyskaper i Nordvest gikk til bedriften Nordic Wildfish. I begrunnelsen heter det: « I tillegg til bedre teknologi for å lande fisken levende om bord i fartøyet, er det satset på prosessteknologi for å utnytte restråstoff til andre fiskeprotein. Dette betyr at 100 % av de oppfiskede ressursene blir foredlet om bord i båten»
    Nyskaperprisen deles ut i et samarbeid mellom Sparebanken Møre, Sparebank1SMN, Nordea, Næringsforeningen, Ålesund Kunnskapspark, NTNU og Sunnmørsposten.

    Sunnmørsposten har fått følgende priser i 2017

    Polaris Media-prisene: Kommentarprisen for reportasjen «Sønnen din» av Elisabeth Solvang. Hederlig omtale i kategorien Reportasje for «Jeger på post» av Anne-Mari Tomasgard og Nils Harald Ånstad . Hederlig omtale i kategorien Nyhetspris for «De hemmelige bonusmillionene» av Torbjørn Eidhammer, Sofie Svanes Flem, Liv-Jorunn Håker Ottesen og Linda Nygard-Sture.

    Møre og Romsdal Journalistlag: Årets Nyhetspris for «De hemmelige bonusmillionene» og Årets featurepris for «La Nota gå» av Svein Aam og Staale Wattø.   

    NONA-prisen: Årets beste digitaljournalistikk 2017, liten redaksjon, for «Millionene du ikke fikk vite om».

    Legg til i min rapport

    Stiftelsen ønsker i tillegg svar på disse spørsmålene:

    Hvordan går utviklingen fra papir til nett? Hvordan jobber mediehuset med ulike kanaler for å nå flest mulig lesere. Hva betyr dette for de ulike produktene – papiravis, digitale kanaler og arbeid med eAvis?

    Stadig flere ønsker å lese avisa digitalt, og for oss er det viktigst at folk abonnerer. Hvordan folk ønsker å lese avisa, blir opp til den enkelte å velge. Hovedregelen er at vi publiserer sakene først digitalt. Det er lesernes behov som avgjør når og hvor sakene blir publisert, ikke selve plattformen, og våre abonnenter skal alltid få det beste. Papir/eavisa er vår «dagsrevy» – en redigert utgave med de beste sakene, et produkt med en begynnelse og en slutt, som gir god oversikt. 

    Hvordan man jobber for å sikre jevn og høy lesing digitalt

    For noen år siden var fokus mye sterkere på lesertall, mens vi nå er mer opptatt av hvilke saker som utløser abonnement og lang lesetid. Og det gledelig er at det er den gode, grundige lokale journalistikken som folk vil ha. Takka være gode digitale verktøy kan vi hver dag registrere hvilke saker som blir mest lest, hvor lenge de blir lest og hvilke saker som utløser abonnementsalg.

    Nedbemanning, status og utfordringer

    Vi gjennomfører den nedbemanningsplanen som ble vedtatt for to år siden, og det er ikke planer om nye runder med nedbemanning. Når vi blir færre må vi prioritere tøffere, og det betyr for eksempel at vi ikke kan dekke like mange arrangementer eller møter som tidligere. Nedbemanningen går utover kvantiteten, og det kan føre til at det oppstår journalistiske blindsoner ved at viktige tema ikke blir belyst. Det er et samfunnsproblem, og derfor er det all grunn til å ta konklusjonene i Mediemangfoldsrapporten på alvor. 

    De sakene vi prioriterer å lage, de skal ha høy kvalitet, både når det gjelder journalistikk og etikk. På det området er vi kompromissløse. Kvaliteten må ikke svekkes, for det er tillit og troverdighet vi lever av. 

    En stoffutvekslingsavtale mellom flere av mediebedriftene i Polaris Media Nordvest, gjør det mulig å utveksle stoff og bilder på tvers av avistitlene. I stedet for at fire journalister i fire ulike aviser, lager den samme meldingen om en hendelsesnyhet, kan en journalist lage den korte registreringssaken for alle – og så kan avisene bruke mer ressurser på å grave fram egne, lokale saker. Sunnmørsposten er også med i et samarbeid som kalles Riks – og som gjør det mulig for oss å tilby gode, tematiske saker til leserne våre. Vi er også del av 100 % Sport sammen med mediehus i Schibsted og Polaris Media. Ved å samarbeide om fellesstoff, kan vi konsentrere ressursbruken om de unike, lokale sakene.

    Tidligere brukte vi journalister til å ta imot gratulasjoner og annet personaliastoff. Nå har vi fått på plass en god digital løsning, hvor leserne selv legger inn sine gratulasjonsannonser. Selvbetjeningsløsningen fungerer svært godt, og har frigjort arbeidskraft til andre oppgaver. 

    Hva våget vi? Hva publiserte vi av saker som vi visste ikke ville falle i god jord fra publikum?  

    Noen ble rasende sinte. Andre takket oss. Da Sunnmørsposten publiserte forslag fra en hemmeligstemplet konsulentrapport om sjukehusdrift i Møre og Romsdal kom det mange reaksjoner.

    Konsulentene anbefalte at sjukehuskjøkken og sterilsentral i Ålesund og Volda ble sentralisert til det nye sjukehus i Molde. I rapporten kom det også fram forslag om å slå sammen Vegsund og Sjøholt distriktspsykiatriske senter, i tillegg til at Mork rehabilitering ble spådd en usikker framtid.

    Sunnmørsposten publiserte forslagene, fordi vi mener at innbyggerne har krav på å bli informert om viktige saker som angår dem. Offentliggjøringen førte til en åpen og konstruktiv debatt.

    Hanna Relling Berg

    Legg til i min rapport