Det har vært en rekke saker gjennom 2017 som Romsdals Budstikke har fått anledning til å vise at vi tar oppgaven med samfunnsansvar på alvor. I flere saker har vi satt dagsorden og ikke minst vært plattformen for lokal debatt.
Romsdals Budstikke skal være talerør for distriktet vårt, men vi skal også evne å se på det som skjer lokalt med et kritisk blikk. Vi har gjennom redaksjonsmøter i 2017 prøvd å være mer aktive med tanke på å slippe til motstemmene. Det er ikke alltid like populært blant alle lesere. Det er et evig dilemma å se det store bildet, når du vet at det kan gå ut over det lokale ønskebildet i speilet.
Under valgkampen i 2017 la mediehuset spesielt til rette for debatt og bidrag fra lesere og politiske aktører. Dette ble spesielt gjort gjennom en satsing på debattstoffet på papir (utvidet sidetall) og digitalt (høyere prioritet og oppfølging). I samarbeid med lokale arrangører ble det gjennomført politiske debatter i tre av de største kommunene i Romsdal. Ansvarlig redaktør var debattleder under disse valgarrangementene.
Lokal politikk er viktig for Romsdals Budstikke. I mars 2017 sluttet en medarbeider som gjennom flere tiår har hatt ansvar for å følge opp tre øykommuner. I samband med dette ble det gjennomført dialogmøter med politikerne i alle de tre kommunene. Under møtet ble det gitt en orientering om mediehusets strategi, digitalutviklingen og utvikling av kommunejournalistikken.
I flere av de store sakene som preget 2017 var det sterke krefter med ulike meninger. Vi har merket en mye tøffere tone i den lokale debatten enn tidligere. Vi ser oftere at man tillegger motparten meninger og intensjoner, og redaksjonen blir ofte beskyldt for å ta parti med den andre parten. Vårt mål er hele tiden at denne debatten skal skje i modererte former i våre kanaler og at denne skal framstå som bedre enn den uredigerte skittkastingen som finnes i flere fora i sosiale medier.
Her er noen eksempler på saker som preget nyhetsbildet lokalt i 2017:
Møreaksen vs. Romsdalsaksen
Den nye vegen mellom Ålesund og Molde over Møreaksen er vedtatt i Stortinget, men i 2017 ville sterke krefter i distriktet ta omkamp på den valgte traseen. De vil ta bort fastlandsforbindelsen for to øysamfunn og legge europavegen utenom Molde. Temperaturen har vært høy i begge leirer, og det har vært en amper debatt i vår debattseksjon Nordvestdebatt. Samferdselsdebatten har også bestått av ny innfartsveg til Molde og en bypakke som vil utløse flere bomstasjoner i byen.
Les: Avviser å utrede Romsdalsaksen
Bitter fogderistrid gikk mot en slags slutt
De siste åra har vært preget av en følelsesmessig sterk kamp mellom nabobyene Molde og Kristiansund om hvem som skulle få det nye fellessjukehuset som skal erstatte byenes nåværende sjukehus. I 2017 ble lokaliseringsstriden endelig avgjort i lagmannsretten, og dette er en sak som har krevd store journalistiske ressurser i lang tid. Striden har skapt dype sår i forholdet mellom de to byene.
Les: Helse Midt-Norge frifunnet
10 kommuner blir til 7
Kommunereformen var med på å prege nyhetsbildet dette året. Kommunene Eide og Fræna bestemte seg for å gå sammen, og Molde vokser når Nesset og Midsund blir en del av bykommunen. Det har ikke skjedd uten kamp rundt om i de ulike bygdene. Samtidig er det flere bygdesamfunn som vil løsrive seg fra sine nåværende kommuner. Alle disse sakene kommer med mange sterke følelser, og vi har dekket folkemøter og planleggingsmøter for de nye kommunene. Kommunereformen har også medført stor aktivitet med leserinnlegg.
Les: – En historisk dag
Skal vi ta imot farlig avfall?
Den store miljøsaken i 2017 var planene om å deponere store mengder farlig avfall i de nedlagte gruvene på Raudsand. Planene kan skape mange etterlengtede arbeidsplasser, men mange frykter miljøkonsekvensene – blant annet for fjorden der andre deler av næringslivet driver med fiskeoppdrett. Denne saken er ikke avsluttet.
Leserinnlegg: – Hvorfor er vi villige til å ta en så enorm risiko?
Ansiktsløfting for Molde
Molde feiret 275-årsdag i 2017 og vedtok å bruke de neste to åra til å pynte fasaden og skape nye møteplasser i bysentrum. Dette har skapt atskillig engasjement, og i våre spalter har folk kommet med spenstige forslag til hvordan byens sentrum skal utvikles.
Les: Snudde om Torget
Varsling – og #MeToo
På tampen av 2016 kjørte vi en varslingssak om arbeidsmiljøet på det store gassanlegget på Nyhamna. Dette førte blant annet til at varsleren fikk Zola-prisen. Mot slutten av 2017 kom #MeToo-kampanjen der vi også har kjørt flere lokale saker.
Blant annet denne: – De aller fleste mannlige kollegene behandler oss med respekt og likeverd. Det er ukulturen hos noen få vi må komme til livs.
Vi har også viktige samfunnsoppdrag når vi går tett på mennesker. Vi har blant annet kjørt to store satsinger som begge involverer psykisk helse:
Psykisk press blant fotballspillere

Det snakkes ikke mye om psykisk helse blant fotballspillere i garderoben. Å leve under et prestasjonspress over lang tid er imidlertid en tøff opplevelse for mange. Vi snakket med de største fotballheltene i Molde, Ole Gunnar Solskjær, Magne Hoseth og Daniel Berg Hestad, som fortalte om ting de aldri hadde snakket om offentlig. Vi snakket også med fagpersoner og med trenerne for de unge talentene som har en fotballkarriere foran seg. I papiravisa kjørte vi dette over 10 sider, mens vi på nett splittet opp i flere saker med ulike vinklinger gjennom tre dager.
Les: Solskjær: – Jeg scoret det avgjørende målet i en Champions League-finale. Likevel hadde jeg dårlig sjøltillit
Les: Berg Hestad: – Det er vanskelig å oppleve at man ikke lykkes i et samfunn hvor vi er opptatt av å framstå som perfekt
Fokus på sjølmord

I Norge dør flere av sjølmord enn trafikkulykker. Vi hadde en større reportasje over åtte sider der lokale fagpersoner som prest, kommuneoverlege, helsestasjon for ungdom, psykolog og Foreningen Leve, snakket om temaet.
Les: «Når livet går i svart er det viktig å finne ut hvor smerten ligger og hva som er årsaka til at alt føles håpløst.»
Kommentar: Den viktige åpenheten
Fotballgutta selger mest, men håndballjentene kommer
Vår sportsleder kommenterer ved årets slutt sportsåret i Romsdals Budstikke. Det oppsummerer tydelig at det fortsatt er Moldes fotballhelter som tar det aller meste av sportsressursene. Samtidig er håndballjentenes inntog i eliteserien en storsatsing som også Kjell Inge Røkke har kastet seg inn i.
Kommentar: «Det hotteste er og blir mannfolk som spiller fotball, men 2017 ble på mange måter damenes år i romsdalsidretten.»
Vi ser at sportsdekningen har endret seg fra tradisjonelle referat til mer livesendinger og kommentarer.
Store festivaler – og noen som gikk skeis
På kulturfronten er det de mange festivalene som dominerer bildet. De store er fortsatt størst: Moldejazz og RaumaRock. To nye musikkfestivaler fikk større problem. En måtte avlyse før den kom i gang, mens en annen fikk det musikalske overskygget av en narkorazzia.
Les: Alle toppartistene trekker seg fra Skyhøyt